HTML

2Lkedj!

Napi kételkedés néhány sorban. A blogíró nem öngyilkos típus. Kedveli az élet szépségeit. A demagógia, azaz magyarul parasztvakítás nem tartozik az élet szépségei közé. Nincsen általában vett szép vagy csúnya. A szépség egyedi, és a romlottság is, bár ez utóbbi kétség kívül ragadós.

Friss topikok

Linkblog

SAJTÓSZABADSÁG 1. rész

2011.04.10. 18:19 2Lkedő

SAJTÓSZABADSÁG 1. rész

Sajtószabadság, mint a szabadságok egyike

Mit jelentett ez a XIX.században és mit jelent ma? Érdemes ezt átgondolni, mivel azt hiszem a hangsúlyok eltolódtak azóta, mégis sokan sokfélét mondanak, és még többen hördülnek fel, és magukból kivetkőzve szajkóznak általánosságokat és sztereotípiákat.

Korábban talán jelenthetett:
- tájékoztatást-tájékozódást,
- véleménynyilvánítást - mások véleményének megismerését;
- igényt arra, hogy a saját életünkről, a minket körülvevő szűkebb vagy tágabb világról torzítás nélkül tájékozódhassunk a célból, hogy a számunkra releváns kérdésekben elég információnk legyen ahhoz, hogy véleményünket kialakíthassuk, és ezáltal a naprakész ismeretekkel felvértezve kezdeményezhessünk vitát, párbeszédet vagy csatlakozhassunk már létrejött diskurzusokba akár az országos vagy helyi közügyekről, akár más speciális témának megvitatásáról legyen szó.

De miről is van szó elvi szinten?

Ha a sajtószabadság valóban szabadság, akkor nem vezethető le semmiből. Nem azért van mert az állam megengedi vagy mert éppen nem tiltja, hanem egyszerűen csak van (vagy éppen nincs).

Az Egyesült Államok Alkotmánya szerint: " A Kongresszus (azaz a jogalkotó) nem alkot törvényt vallás alapítása vagy a vallás szabad gyakorlásának eltiltása tárgyában; nem csorbítja a szólás- vagy sajtószabadságot;..." (http://hungarian.hungary.usembassy.gov/constitution_in_hungarian.html --> Alkotmánymódosítások (ún. Bill of Rights) I.cikk)

Ezzel szemben a magyar Alkotmány (1949. évi XX. törvény 61.§ (1) A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van (az Alkotmány alapján, amit az Országgyűlés fogad el) a szabad véleménynyilvánításra..., (2) A Magyar Köztársaság elismeri és védi a sajtó szabadságát."

A sajtószabadság "anyajoga" tehát a véleménynyilvánításhoz való jog, és csak ebből levezetett a sajtószabadság, amelyet csak elismeri és védi az állam, de a csorbításának tilalmától azért ez még elég távol áll. Az amerikai Alkotmány feltételezi a létét, mintegy természetesnek veszi, hogy polgárainak nem csak jogai hanem szabadsága(i) is vannak. A jogot a jogalkotó alkotja, a szabadság viszont mindenkinél feltételezett. (veleszületettnek viszont semmiképpen sem mondanám, hiszen szabad-e vajon a rabszolga, a cseléd, a gyermekek, a férjüktől függő feleség (vagy fordítva:), vagy éppen a katona, a függő viszonyban lévő alkalmazott, a munkanélküli, a bankkölcsön adósa? )

A magyar Alkotmány ezzel szemben jognak veszi. A jogot az Országgyűlés alkotja és akár el is veheti (lásd. alkotmánymódosítás). A szabadság viszont elvehetetlen és sajnos úgymond adományozhatatlan is. Ha a szabadság az akarat szabadsága (és nem fizikai fogalom), akkor nem lehet egy népet egyik napról a másikra (rendszerváltás) szabadnak nyilvánítani, ahogy (gondolatilag) sem tehető rabbá ugyanígy senki.

Ezért lehetett nehéz dolga Kádár Jánosnak és Aczél Györgynek anno. Ha vannak szabad emberek, ott hiába minden cenzúra. Az elnyomó zsarnokság csak annál egyértelműbb minél magasabb falakat emel és minél szigorúbb arccal utasít.

És épp ezért van könnyű dolga annak, aki ma törekszik befolyásolni a tömegek véleményét. Ma mindenkinek joga van szabadnak lenni, épp ezért joga van ahhoz is, hogy a szabadságával ne éljen, és más önkényének vesse alá magát. Ami a legszomorúbb szerintem, hogy ma kevesebb a szabad ember, mint a Kádár-korszakban, és ráadásul szerintem az sem olyan egyértelmű, hogy ki a nagyobb elnyomó: a politikai pártok és érdekcsoportok szócsövévé vagy értéktelen salakismeretek közvetítőjévé aljasult média, vagy az Állam?...

Mindezek több kérdést is felvethetnek: vajon a hírhedt médiatörvény-e a sajtószabadság gyilkosa, vagy csupán egy hullarabló, aki ijedtében a holtestbe szúrta tőrt; vagy ez a jogszabály valami egészen más?

Szólj hozzá!

Címkék: média politika újságok sajtó mszp orbán fidesz magyarország szdsz kormány európa orbán viktor jobbik állam sajtószabadság médiatörvény médiumok lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://ketelkedj.blog.hu/api/trackback/id/tr642814886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása