HTML

2Lkedj!

Napi kételkedés néhány sorban. A blogíró nem öngyilkos típus. Kedveli az élet szépségeit. A demagógia, azaz magyarul parasztvakítás nem tartozik az élet szépségei közé. Nincsen általában vett szép vagy csúnya. A szépség egyedi, és a romlottság is, bár ez utóbbi kétség kívül ragadós.

Friss topikok

Linkblog

Meghalt Mádl Ferenc

2011.05.30. 09:11 2Lkedő

Meghalt Mádl Ferenc

Országatyák öltenek ma fekete ruhát és országanyák kötnek ma fel gyászos főkötőt. Meghalt Mádl Ferenc. A jogtudós, a politikus, a Harmadik Köztársaság második köztársasági elnöke.

Frakcióvezetők, bizottsági elnökök, egyszerű képviselők; a Miniszterelnök Úr, miniszterek és más kormánytisztviselők; Schmitt Pál Köztársasági Elnök Úr; a pártok delegáltjai: egykori és leendő miniszterelnökök, miniszterek, államtitkárok és köztársasági elnökök jönnek, hogy leróják kegyeletüket.

Mind ott vannak. Őszinte részvétükkel telt szolgálati autóikkal sorban robognak a Várba. Ma minden rendezett. Ma mindenki tudja a dolgát. A fényképek kínos pontossággal készülnek. És nyílnak és nyílnak a fekete Audik. Lám ott van Orbán Viktor, aztán nem sokkal utána Gyurcsány Ferenc is. Ma mindkettejüket ugyanaz fojtogató, torokszorító érzés tölti el: csak nehogy elcsesszem.

Ma minden úgy zajlik, ahogy a nagykönyvben meg van írva a politika nagy, íratlan könyvében.

A gyász, a halál tényéből, az elmúlásból fakadó ősi érzés ilyenkor tűzszünetet rendel el, és minden ember tudja, hogy ez így helyes. A politikus is tudja ezt, hiszen ő is alapvetően ember (persze némelyik 'azemberekembere'). Ember, aki történetesen politikus. A pék is örül, ha van sütnivalója, a politikus meg, ha van neki legalább egy kicsi, akkor kihasználja a helyzetet.

Ilyenkor könnyen eszébe jut az embernek a méltatlanul kispadra ültetett, vagy fel nem fedezett Bacsó Péter film: a Megint tanú. Bár kétségtelen, hogy a Tanú című film, mint klasszikus überelhetetlen, de a rendező célja itt szerintem nem is ez volt. A két filmet nem érdemes összehasonlítani. Két nagyon eltérő kornak a görbetükre mind kettő. Érdekes, hogy Bacsó feltűnően gyorsan elkészítette a Megint tanút, már a rendszerváltás hajnalán. A karakterei a '90-es évekbeli figurák, ám sokuk még ma fellelhető a magyar politikában. Persze azóta jöttek újak és mentek el régiek. Új praktikák, új kommunikáció, új díszlet, de 2011. akkor is a '90-es években gyökerezik. Ezért fontos ez a film.

Isten nyugosztalja Mádl Ferencet. A paródia tárgya nem az ő halála.

 

Végül pedig Pelikán József temetésén elhangzott beszédek: (mai olvasatban)

A "progresszív", liberális szónok:

Óriási vasmarok szorította össze a szívünket, mikor megjött a hír: elmentél Mádl. Elragadtak tőlünk a sötét erők. Miért mindig a jóknak kell meghalni, a gerinceseknek, a makulátlanoknak. Miért pont Mádl Ferencnek kellett elmenni, és miért nem nekem vagy neki, vagy... Hogyan is mondta a nagy költő, Shakespeare Vilmos? Ha megéri a következő négy évet, biztos elszörnyedett volna azon ami jön. Zokogjon, hát a Magyar Köztársaság népe, mint ahogy én is zokogok, de bosszút állunk érted Mádl Ferenc.

A "konzervatív", népnemzeti szónok:

Magyarok, Testvérek!

Megint temetünk. Megrendülve állunk itt a magyar anyaföldet verejtékükkel áztató svájci frank hitelesek nevében is. Isten veled Ferikém. Nyugodj békében, te jogászok remeke, te nagy magyar jogász. El kellett temetnünk téged, hogy az ősi magyar átkot, a köztünk lévő viszályt és acsarkodást is eltemessük. Mert sukorói kaszinó is kell a magyarnak és állami nyugdíj is. És állami nyugdíj a dolgok végén mindenkinek kijár. Ez az igazság.

Szólj hozzá!

Címkék: politika orbán viktor schmitt pál sándor palota mádl ferenc meghalt mádl ferenc

A bejegyzés trackback címe:

https://ketelkedj.blog.hu/api/trackback/id/tr572942541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása