HTML

2Lkedj!

Napi kételkedés néhány sorban. A blogíró nem öngyilkos típus. Kedveli az élet szépségeit. A demagógia, azaz magyarul parasztvakítás nem tartozik az élet szépségei közé. Nincsen általában vett szép vagy csúnya. A szépség egyedi, és a romlottság is, bár ez utóbbi kétség kívül ragadós.

Friss topikok

Linkblog

Preambulum helyett

2011.04.25. 11:00 2Lkedő

Mi a közös egy jó alkotmány és egy közröhej tárgyát képező között?
Minden bizonnyal az, hogy mindkettő belőlünk merítkezik.

Mi veszélyesebb egy rossz Alkotmánynál?

A közröhej tárgyát képező Alkotmány.

A rossz Alkotmányt kritizálni szokták. Érveket hoznak fel annak szerkezeti sajátosságaival kapcsolatban, illetve a benne foglalt tartalom ellen vagy mellett. A rossz alkotmány párbeszédre késztet, változtatásra sarkall. Egy rossz Alkotmány, hibái ellenére mégiscsak egy alkotmány. Nem kevesebb és nem több, mint az ún. jogforrási hierarchia csúcsán elhelyezkedő legalapvetőbb jogszabály. Meghatározza az állam szervezetének főbb körvonalait, kinyilvánítja az emberek alapvető jogait, szabályozza az állam és az állampolgárok közti legalapvetőbb kérdéseket: jogokat és kötelezettségeket nevesít. A jogrendszer fundamentuma vagy még inkább mestergerendája.

Mitől lehet rossz egyáltalán egy alkotmány?

Véget nem érő példálózásba kezdhetnénk: rossz, mert a törvényhozó hatalmi ág túlsúlya miatt könnyen instabillá válhat a kormányzás; rossz, mert az államfő kénye-kedve szerint korlátozás nélkül feloszlathatja az országgyűlést; rossz, mert az Alkotmánybíróság hatásköre túl nagy/túl kicsi; stb.

De ki dönti el, hogy a fent felsoroltak, vagy bármely tetszőleges kritika alapján valóban megállják a helyüket? Az Egyesült Államokban például nincs is Alkotmánybíróság, az alkotmányosság kérdéséről a rendes bíróságok döntenek. Angliában pedig írott alkotmány sincs.

Akkor miről is beszélünk?

Arról, hogy az alkotmány (legyen az írott vagy íratlan), akkor nevezhető rossznak, ha az adott ország társadalmi viszonyaival; az emberek csoportjainak államról, hatalomgyakorlásról kialakult gondolatvilágával ellentétes, összeegyeztethetetlen. Az egyes emberek, egyének "szabadsághoz", önálló döntésre való igényével ellentétes, azt akaratuk ellenére korlátozza, vagy kizárja. Rendkívül fontos, hogy: AKARATUK ELLENÉRE. Ha körülnézünk ugyanis a világban, akkor könnyen észrevehető, hogy a nyugat-európai ember egyéni szabadságról alkotott képe, önállóságra való igénye igen nehezen értelmezhető pl. Kínában, Indiában, Oroszországban vagy éppen az Európai Unió keleti végein: Magyarországon.

Rossz az alkotmány, ha az részben vagy egészét tekintve idegen test egy országban, egy társadalomban. Folytonosan súrlódik a valósággal, DE ezáltal legalább gondolkodásra késztet, a jobbra való törekvésre sarkall.

 

Milyen egy jó alkotmány?

A jó alkotmány kisebb módosításokkal évszázadokon át hatályban maradhat. A jó alkotmány észrevétlen, egyszerűen csak van. Hivalkodás nélkül szövi át a mindennapjainkat.

A jó alkotmány rövid, nincs vagy nagyon tömör preambuluma van, ugyanis egy preambulum csak vitathatóan tekinthető a jogszabály szerves részének, kikényszeríthető, valódi hatállyal és ezáltal hatással bíró rendelkezésnek. Ezáltal léte vagy terjengőssége bizonytalanságot, értelmezési nehézségeket szül.

A jó alkotmány lehet egy jól megszerkesztett írott, ún. kartális alkotmány; ám lehet több sarkalatos törvényből, szokásból, hagyományokból álló íratlan alkotmány.

A lényeg, hogy a közügyekről kialakított gondolataink belőle merítkeznek, mert a jó alkotmány belőlünk merítkezik.

 

2Lkedő
2011.04.25.

Szólj hozzá! · 6 trackback

Címkék: politika mszp orbán fidesz európa orbán viktor jobbik alkotmány schmitt pál alaptörvény húsvéti alkotmány

A bejegyzés trackback címe:

https://ketelkedj.blog.hu/api/trackback/id/tr202853605

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: flores amarillas letra youtube 2018.02.15. 18:21:10

Így lesz a legfinomabb a sült gesztenyéd! - Lollipop

Trackback: Haga clic en el siguiente documento 2018.01.15. 22:53:01

Nők, az egyéjszakás kalandokról - Online Szexshop

Trackback: Levendel Júlia - VIRTUÁLIS ÉLŐKÉP 2011.04.26. 12:35:13

A kultúráért felelős államtitkár ajánlotta, hogy az alkotmány aláírásának napján, húsvét hétfőn, fanfárok és díszőrségi ceremóniák után, a „magyar újjászületés”-t jelképező esemény megkoronázásaként több helyszínen egy időben rendezzenek ha...

Trackback: Húsvéti alkotmány és konzervatív képmutatás 2011.04.25. 17:10:09

Húsvéthétfő van, lehet örülni. Van ünnepi dedikálás a várban, lehet menni locsolkodni, iszogatni, a királyi televízió műsorát tapsolva élvezni. Meg lehet olvasni konzervatív véleményalkotókat például a Mandiner blogon, akik meg is mondják, merre van és...

Trackback: Az álamfő aláírta, ideje feleszmélni 2011.04.25. 16:53:02

A Kedves Vezető személyes „álamfője” némi felhajtás kíséretében aláírta a Fidesz-alkotmányt, amellyel a centrális erőtért elfoglaló párt mozgásterét kívánták bővíteni és amellyel nem mellékesen Orbán Viktor egy évvel ezelőtti választási győ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása